Cum să alegi un butoi pentru vin?

Calitatea băuturilor alcoolice preparate la domiciliu depinde direct de corectitudinea alegerii butoaielor. Experții recomandă utilizarea butoaielor de stejar în scopul unui rezultat rafinat și nobil.  Depozitarea vinului în butoaie de lemn este cea mai fină procedură. Acesta este rezervorul, în care vinul nu numai se depozitează, dar și se formează, dobândește culoare, buchetul său unic. Unirea vinului și lemnului de calitate superioară semnifică crearea unei armonii unice de gust. În continuare BigShop.md vă oferă câteva recomandări pentru alegerea unui butoi calitativ.

În procesul de fabricare a butoaielor, se folosesc tehnici tradiționale și elemente inovative. Această combinație permite obținerea rezultate de cea mai înaltă calitate și crearea de produse unice. Obiectele finite au următoarele caracteristici pozitive: durabilitate, produs ecologic, caracterul practic al utilizării, preț rezonabil. În prezent, pentru fabricarea butoaielor se utilizează orice lemn. Dar recipientul pentru depozitarea vinului trebuie să îndeplinească anumite cerințe. De exemplu, un copac cu o structură densă de fibre este cel mai potrivit pentru acest scop. Prin urmare, butoaiele de stejar pentru vin sunt foarte populare. Dar nu orice stejar poate fi considerat potrivit pentru fabricarea butoaielor. Un copac este considerat potrivit dacă vârsta acestuia este de cel puțin 8 ani, iar distanța dintre inele nu depășește 2 mm.

 

Procesul de saturare a vinului pare destul de simplu. După pregătire, băutura este turnată în butoaie și lăsată pentru o anumită perioadă. Restul depinde de stejar. Vinul este saturat cu taninuri, care se conținute în lemn. Lipsa accesului la oxigen și saturația acestor enzime reprezintă cheia pentru conservarea de înaltă calitate a băuturii.

Pentru producerea vinului în condiții casnice, brandy sau coniac, trebuie să alegeți un butoi de la 2 la 10 litri. Cele mai populare butoaie sunt cele de 10 litri, acesta este volumul optim. Experții spun că butoaile mici accelerează procesul de îmbătrânire a vinului, deoarece apropierea de pereții unei cantități mari de lichid repede saturează vinul. Pentru aceste băuturi se recomandă utilizarea butoaielor pe 5 litri. Dar butoiul pentru coniac este mai bine să aibă 10 litri. Dacă butoaiele de lemn de 5 litri pot fi utilizate fără dispozitive suplimentare, atunci în cazul celor de 10 litri, este mai bine să utilizați versiunea cu un robinet. Atunci când alegeți robinetul, trebuie să fiți atenți, deoarece acestea sunt un punct slab al rezervoarelor, se rupe repede și lichidul se scurge, cel mai bine este să alegeți robinetele din oțel inoxidabil.

Grosimea cilindrului de nituire
De acest factor depinde procentul de evaporare a alcoolului. Cu cât este mai fin nitul, cu atât este mai mare probabilitatea scurgerii barilului și a procentului de evaporare. Rezultatul este mai puțină băutură. Grosimea niturilor trebuie măsurată corect în apropierea orificiului de umplere al cilindrului după ce produsul este gata de funcționare (ardere, șlefuire etc.). Pentru diferite dimensiuni ale cilindrilor, valorile optime diferă:

  • 3-5 litri - 16 mm;
  • 10-30 litri - 18-19 mm;
  • 30-50 litri și mai mult - 25-27 mm.

În versiunea clasică butoaiele nu sunt acoperite cu nimic. E suficient suprafața să fie destul de curată, perfect lustruită. Pe piață există butoaie acoperite cu ceară de albine. Totuși, este mai bine să nu se acopere suprafața exterioară cu ceară, deoarece aceasta întrerupe schimbul de gaz și băutura se maturizează incorect. De asemenea, butoiul nu trebuie să fie vopsit (nici măcar parțial) sau lăcuit. În primul rând, aceste depuneri obturează porii lemnului, impiedicând procesele de oxido-reducere. În al doilea rând, atât solvenții din lemn și vopsele, cât și alcoolul din conținutul butoiului, conduc la un transfer de substanțe toxice din lac sau vopsea în vinul sau (în special) distilatul din butoi.

Înainte de folosire, butoiul trebuie umplut cu apă caldă (cca. 50 – 600C) și lăsat aproximativ 24 de ore. Dacă apă este gălbui – maronie, atunci procedeul se repetă încă o dată sau de două ori, pâna ce apă are culoarea galben-păi. Un alt rol al acestui procedeu de pregătire este dilatarea lemnului prin umezire, care duce la etanseizarea butoiului. Odată umplut cu vin sau distilat, prin lemnul butoiului are loc un schimb între aerul din jurul butoiului și lichidul din el (procese de oxido-reducere). Așadar, este important unde punem butoiul.

Vinul se maturează în butoaie din stejar sau, eventual, salcâm (pentru vinurile albe), pentru o perioada de cca. 3 luni – 2 ani, în funcție de vin și de numărul de utilizări ale butoiului. Un butoi poate fi folosit de 3 – 4 ori, apoi taninii din lemn vor fi epuizați și porii lemnului închiși. Între utilizări, butoiul se clătește de câteva ori cu apă fierbinte.
În cazul distilatelor, perioada de păstrare în butoi se determina prin degustare (ca și la vin) și poate varia între 3 – 6 luni la prima folosire a butoiului, pâna la mai mulți ani la a patra folosire. Odată ajuns la punctul optim de învechire în butoi, conținutul se mută în ambalaje de sticlă închise (dopuite). În niciun caz nu se consumă direct din butoi, pentru că se va crea în butoi un gol de aer, care va oxida conținutul și va favoriza apariția bolilor – chiar dacă butoiul are canea, va avea loc o „tragere” de aer prin doaga butoiului, în golul format de scoaterea lichidului prin canea.


 

Un butoi din oțel inoxidabil este potrivit pentru producerea și depozitarea vinului, deoarece este neutru față de prezența acizilor și alcoolului. Acest material nu este numai cel mai durabil dar are și alte avantaje. Oțelul inoxidabil este un material mai potrivit pentru maturarea vinurilor albe decât lemnul. În astfel de butoaie, prospețimea aromelor și plăcerea gustului se păstrează mai bine. Este necesar de specificat utilitatea unor astfel de produse din oțel inoxidabil ca un butoi cu un capac plutitor. Acesta este un recipient ideal în cazurile în care este necesar să-l umpleți până la vârf pentru a preveni contactul băuturii cu oxigen. Butoaiele din inox au două dezavantaje principale: este mai greu decât materialul plastic și, în comparație cu sticla, este opac.
Atunci când se utilizează un butoi din oțel inoxidabil, se elimină problema sticlelor sparte și a dopurilor de calitate slabă. După deschidere, băutura însăși poate fi păstrată proaspătă pentru o perioadă lungă de timp, păstrând gustul și mirosul.

Cele mai potrivite butoaie pentru vin sunt cele din lemn și inox, totul depinde de preferințele dvs. Analizați avantajele fiecărui materiale și faceți alegerea potrivită.

Sfaturi:
De ce trebuie să cumpărăm butoaie pentru vin din inox?

De ce trebuie să cumpărați butoaie din lemn pentru vin?

Pentru a alege cel mai potrivit butoi pentru vin este suficient să alegeți categoria ,,Butoaie pentru vin” și să selectați varianta potrivită pentru dvs. De restul ne ocupăm noi, de asemenea vă oferim și livrarea la domiciliu în toată țara.

Share post:

Toate categoriile