Cartofi prăjiți, pește sau legume pane, gogoși ... friteuzele pot face mâncăruri savuroase sau aromate, perfect pentru gurmani. Acum, vin în minte mai multe întrebări: cum să alegi o prăjitoare adâncă? Ce tipuri de prăjitoare există? Ce criterii trebuie luate în considerare? Putem evita mirosurile? Pentru a vă ajuta să vedeți mai clar printre toate modelele de prăjitoare existente, BigSop.md vă invită să descoperiți recomandările și sfaturile noastre.
Tipuri de prăjitoare
Friteuza există în diferite forme, există mai multe tipuri cu caracteristici care le sunt proprii. De la tradiționala friteuză la friteuza cu baie de ulei sau friteuza fără ulei și încheind cu friteuza electrică.
Friteuza ce utilizează o cantitate mare de ulei
Friteuza baie de ulei este cea mai conventională, principiul este simplu: un container, de obicei, o oală de ulei de gătit și un coș! Asta e tot ... Pui tigaia pe foc, aștepți până când uleiul fierbe și introduci cartofii. Acest mod de a găti cartofii are avantajul de a oferi control asupra temperaturii de gătit datorită termostatului, care sunt de obicei echipate cuptoarele și plitele. În plus, trebuie recunoscut faptul că este ideal pentru cei cu bugete foarte mici și, de asemenea este popular datorită faptului că curățarea este ușoară, pot fi curățate și în mașina de spălat vase. Cu toate acestea, aceste friteuze tradiționale nu sunt întotdeauna acoperite cu un capac. În acest fel, mirosurile neplăcute se răspândește în toată bucătăria. Mai mult, spre deosebire de prăjitoarele mai moderne, friteuza clasică nu are nici o zonă rece, reziduurile de gătit rămân în ulei și își transmit gustul de prăjire în porția nouă de cartofi prăjiți ce urmează a fi pregătită. Evident, există soluția filtrării pentru a depăși acest dezavantaj, dar este totuși laborioasă. În cele din urmă, în ceea ce privește siguranța, friteuza tradițională nu este confortabilă, aceasta nu are protecție împotriva supraîncălzirii.
Friteuza electrică clasică
Friteuza electrică convențională este soluția ideală pentru a găti cartofii și se prăjește tot felul de produse alimentare: pește pane, legume, crochete, rulouri etc. Principiul de funcționare al acestui tip de friteuza constă în sistemul de rezistență electrică. Mai mult, un termostat echipează aproape fiecare model de friteuza electrică, astfel încât să puteți regla căldura în funcție de mâncarea care trebuie gătită, dar și de textura dorită pentru cartofii prăjiți. Crocant sau moale, este vorba de temperatură și timpul de gătit. De asemenea, sunt incluse și alte opțiuni, cum ar fi prezența unui capac echipat cu un filtru anti-miros și / sau o fereastră de supraveghere care să permită o vizibilitate clară asupra gătitului în desfășurare, fără a fi nevoie să îndepărtați capacul. În plus, unele modele oferă un cronometru, un vas detașabil pentru o curățare ușoară, pereți reci și o zonă rece.
Friteuza semi-profesională
Friteuza semi-profesional este utilizat istoric în restaurante, dar a fost democratizat. Are toate avantajele unei prăjitoare electrice obișnuite, cu diferența că are unele elemente foarte utile care facilitează gătirea cartofilor prăjiți. Friteuza semi-profesională este recunoscută prin forma dreptunghiulară și aspectul său din oțel inoxidabil.
Gătiți cartofii prăjiți proaspeți sau congelați în cel mai scurt timp datorită puterii mari pe care o are. În câteva minute veți putea pregăti kilograme de cartofi prăjiți în același ulei și chiar dacă cartofii prăjiți sunt înghețați. Friteuzele semi-profesionale încorporează acest sistem inteligent conceput pentru a menține calitatea uleiului mai mult timp.
În sfârșit, pentru a-și mări partea practică, friteuza electrică semi-profesională este uneori echipată cu două rezervoare reglabile individual. În acest fel, puteți combina gătitul cartofilor: un bol pentru cartofi prăjiți crocanți și celălalt bol pentru cartofi moi, de exemplu. Puteți merge mai departe, în timp ce cartofii prăjiți se gătesc într-un coș, prăjiți puiul în celălalt. Combinațiile sunt multiple.
Friteuza cu aer cald fără ulei
Friteuza fără ulei contrar a ceea ce indică numele nu funcționează corect vorbind, fără ulei, dar cu puțin ulei. Într-adevăr, pentru a găti cartofii prăjiți în această friteuză, sunt suficiente doar câteva grame de grăsime, o lingură bună în general (echivalentul a doar 2 - 3% din ceea ce este de obicei necesar pentru o friteuză clasică). Oricât de surprinzător pare, friteuza fără ulei funcționează cu aer fierbinte și pulsatoriu.
Alegerea unei prăjitoare: criteriile de bază
Capacitatea coșului friteuzei
Standardele actuale sunt cuprinse între 500 g și 2 kg. Pentru a vă face o idee, 500 g corespunde consumului a 2 persoane și 2 kg celui de la 7 la 8 persoane. Așadar, există prăjitoare care satisfac nevoile familiilor mici și ale altor friteuze XL concepute pentru familiile mari.
Cum să alegeți dimensiunea potrivită?
Ce volum de ulei?
Există tendința de a confunda capacitatea coșului și volumul de ulei necesar pentru a pune în vasul friteuzei pentru a prepara cartofii prăjiți perfect. În general, volumul de ulei este proporțional cu dimensiunea coșului. Desigur, unele modele au specificități proprii, dar este încă posibil să se stabilească o corelație. De exemplu, un coș cu cartofi prăjiți de 500 până la 700 g va necesita 1,5 până la 2 litri de ulei, iar un coș cu o capacitate de 1 kg va necesita de la 2 până la 4 litri și așa mai departe ... Găsiți un tabel sumar mai jos:
Bolul friteuzei -Rezervorul friteuzei este un criteriu de selecție semnificativ. Într-adevăr, nu numai că condiționează cantitatea de cartofi prăjiți, dar, în plus, dacă rezervorul este demontabil, veți putea curăța mai ușor friteuza și să asigurați ușor golirea sau înlocuirea uleiului de gătit. În mare parte din oțel inoxidabil, rezervorul este acceptabil pentru mașina de spălat vase. Unele friteuze au un bol dublu. Dublu avantaj, la început creșteți productivitatea dispozitivului și în al doilea timp variați gătitul. Bol dublu, dublă utilizare.
Zona rece- Zona rece este un sistem cu două avantaje. Pe de o parte, păstrează calitatea uleiului de gătit, iar pe de altă parte permite reținerea înrăutățirea acestuia. Zona rece este de fapt partea inferioară a băii de ulei, care se află în partea de jos a rezervorului, sub rezistențe, numite și elemente de încălzire. Uleiul nu este literalmente rece așa cum sugerează numele său, dar temperatura lui se ridică doar în jurul valorii de 60 ° C. Principiul acțiunii constă în gravitate. Reziduurile carbonizate ale gătitului cad până la fundul vasului de prăjit și rămân acolo pentru a nu difuza gustul lor în uleiul de gătit. Fără o zonă rece, este esențial să schimbați uleiul de gătit mai regulat decât cu o prăjitoare echipată cu această tehnologie și să o filtrați corect, în timp ce este încă utilizabilă.
Filtrul de miros - Cel mai adesea filtrul este prezent în legătura capacului, de obicei este fie un filtru metalic, fie un filtru cu carbon activat.
Termostat reglabil - funcție de preferințe, este esențială textura și aspectul pe care doriți să-l obțineți pentru cartofii prăjiți sau în funcție de mâncarea pe care doriți să o prăjiți.Termostatele prezente pe friteuzele oferă valori de căldură între 150 ° C și 190 ° C, unele cresc peste 200 ° C.
Puterea friteuzei - Pentru a accesa temperaturi cât mai mari decât cele necesare pentru a găti cartofii prăjiți, friteuza trebuie să implementeze o putere electrică puternică. Datorită acestuia uleiul ajunge rapid la temperatura de gătit. Pentru cartofii prăjiți ideali, 2000 W este potrivită.
Cronometrul- Friteuzele moderne integrează un cronometru pentru a oferi utilizatorului un confort optim. Un avantaj este că nu mai este necesar să supraveghezi felul de mâncare, acestea sunt echipate cu un sunet care atenționează când este gata.
Pereți reci - În pereții reci sunt convenabile pentru a evita arderea degetele. Atunci când sunt echipate cu acest tip de pereți, este posibil să-l mutați limitând riscurile și mai ales economisind un timp prețios.
Capacul friteuzei- Există prăjitoare cu capac cu deschidere automată. Cu această opțiune, deschiderea capacului este mai sigură, deoarece previne frigerea cu aburi. În cele din urmă, ideal este să alegeți o prăjitoare electrică echipată cu un sistem care să permită instalarea acestuia înainte de scufundarea coșului pentru a prăji ulei.
Mânerele - Multe prăjitoare încorporează mânere care ajută la prindere și reduc riscul de arsuri. Cele Mânerele rotative prezente la unele modele ajută la agitarea coșului și la scurgerea uleiului prin menținerea capacului închis.
BigShop.md vă oferă o gamp largă de modele de prăjitoare potrivite pentru fiecare. Vă oferim prăjitoare moderne, calitative, prăjitoare ieftine, prăjitoare în credit cu cea mai bună rată de creditare și cu livrare la domiciliu în toată Moldova.