Toamna este anotimpul în care viticultorii își încep activitatea. Pentru a procesa un număr mare de struguri, aveți nevoie de zdobitoare. Acest dispozitiv este utilizat atât în producție mare, cât și în condiții casnice. Aceasta economisește nu numai timpul, ci și forțele. Pentru a alege cea mai eficientă zdrobitoare de struguri, BigShop.md vine cu o serie de recomandări.
Zdrobitoarea de struguri este un dispozitiv cu un mecanism simplu. Cel mai simplu model constă din următoarele elemente: un buncăr pentru încărcarea boabelor; capacitatea în care merge masa; concasoare; cadrul care deține toate nodurile; mâinere, care manevreaza arborii de acționare; sisteme de transmisie. Principiul de funcționare se bazează pe umplerea buncărului cu boabe și punerea în mișcare a arborilor de lucru, care, sub presiune, presează pielița și pulpa, separând sucul. Produsul prelucrat se duce în camera pentru deșeuri.
Tipuri de zdrobitoare de struguri:
Zdrobitoarea manuală de struguri este folosită pe scară largă în condiții casnice sau în producția industrială de volume mici. Această instalare funcționează în baza a doi oameni. Deci, o persoană rotește mânerul, pornește mecanismul, iar celălalt umple rezervorul. Cât de repede va fi procesată strugurii folosind o astfel de zdrobitoare depinde de eforturile exercitate asupra pârghiei, precum și de viteza de încărcare a buncărului. Cel mai adesea ele sunt utilizate pentru zdrobirea strugurilor de cel mult 500 kg.
Zdrobitoarea electrice de struguri pentru struguri au același principiu de funcționare ca și cele manuale, sunt remarcabile pentru ușurința utilizării, precum și pentru zdrobirea uniformă a boabelor în timpul procesului. Mecanismul de strivire al unui astfel de dispozitiv este acționat de un motor electric. Zdrobitoarele electrice sunt mai convenabil de utilizat și poate fi întreținut de o singură persoană.
Zdrobitoarele de struguri prin designul lor sunt împărțite în cele cu valcuri și centrifugale.
Zdrobitoarele de struguri cu valcuri sunt cele mai răspândite, deoarece acestea îndeplinesc cel mai bine cerințele tehnologice de fabricare a materiei prime pentru vin. Principiul de funcționare a acestor mașini se bazează pe utilizarea a două sau mai multe role de diferite forme. Folosită în cea mai mare parte pe forme goale, cu palete sau netede. Utilizarea acestui tip de zdrobitor produce must de înaltă calitate. Zdrobitoarea de struguri cu valcuri funcționează în modul următor: strugurii intră în mașină, unde crestăturile sub loviturile batelor brute sunt separate de fructe și îndepărtate din cilindrul perforat; apoi fructele se strecoară prin perforații în role, cu ajutorul căruia are loc zdrobirea. Unitatea dispune de dispozitive suplimentare care reglează distanța dintre rolele cu 3-8 mm. Acest lucru face posibilă, dacă este necesar, utilizarea unui mod delicat de strivire a boabelor, în funcție de varietatea lor și de indicatorii fizici.
Zdrobitoarele de struguri centrifugale utilizează un rotor cu o viteză mare. În acest caz, strugurii sunt zdrobiți ca rezultat al loviturilor rotorului. Este folosit pentru fabricarea mustului din struguri roșii. Acest tip de zdrobitoare se distinge prin faptul că zdrobirea boabelor are loc datorită forței centrifugale, care asigură impactul clusterelor pe pereții interiori ai carcasei. În acest caz, boabele sunt supuse unei acțiuni mecanice destul de rigide și sunt în mare parte saturate cu oxigen în aer. În acest proces, unitatea zdrobește fructele, în același timp separându-le de crestături. Este folosit pentru fabricarea mustului din struguri roșii. Funcționează în conformitate cu următorul principiu: strugurii, care intră în buncăre, sunt supuși loviturilor de biciuri ale axului; fructele sunt separate de creste și vin cu ele la suprafata cilindrului, dotate cu perforații; după aceea, cu ajutorul lamelor de elice, ele sunt șterse și cad prin găuri în mezzo-colector; crestăturile sunt apoi separate într-o tavă situată în partea superioară a zdrobitoarei și din aceasta cad pe banda transportoare.
Unele modele de zdrobitoare de struguri conțin separatoare de ciorchine. Principiul de funcționare al acestor mecanisme este acela de a folosi un ax suplimentar, atunci când trece prin care crestele sunt separate de fructe. Fructele sunt transportate pentru o prelucrare ulterioară pe o pereche de role de concasare, iar ciorchinele cad într-un recipient separat. Zdrobitoarele de acest tip sunt utilizate în producția de vinuri albe. Atunci când se separă ciorchinele, este necesar să se țină seama de varietatea viței viitoare și a strugurilor utilizați.
Pentru a alege cele mai calitative zdrobitoare de struguri alegeți magazinul online BigShop.md. Vă propunem cele mai calitative modele, cele mai mici prețuri din țară și livrare la domiciliu în toată Moldova.